Annual Dinner – 14 November 2014

Op vrijdag 14 november vond het Annual Dinner plaats te Podium Mozaïek in Amsterdam. Al luisterend naar interessante sprekers, genoten Humanity in Action’s Senior Fellows en andere betrokkenen van een heerlijke maaltijd. Het thema van dit jaar was ‘Zij zijn (ook) hier. Vluchtelingen en andere migranten in Nederland.’ Het Annual Dinner vond plaats te Podium Mozaïek, in Amsterdam.

Sprekers

Annual Dinner NawalPersoonlijk verhaal van Nawal Mustafa
Senior Fellow Nawal Mustafa is juriste en gespecialiseerd mensenrechten. Haar familie is in 1995 door de burgeroorlog in Somalië naar Nederland gekomen. Nawal is van jongs af aan betrokken geweest bij de asielprocedure van haar familie. Doordat zij vaak met haar moeder mee ging bij rechtbank en advocaatbezoeken is Nawal gefascineerd geraakt door het recht, juridische procedures en de bescherming van de zwakkeren in de samenleving. Rechtenstudie was dan ook een logische keuze. Nawal hoopt in de toekomst te promoveren op mensenrechten vraagstukken.

Annual Dinner JelleRecht op bed, bad, en brood voor iedereen
Jelle Klaas is advocaat bij Fischer Advocaten in Haarlem. Dit kantoor houdt zich in het bijzonder bezig met sociaaleconomische mensenrechten. Het merendeel van hun cliënten zijn ongedocumenteerde mensen. Hiernaast is Jelle ook projectcoördinator voor het Public Interest Litigation Support Project waarmee het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) de komende jaren schen- dingen van fundamentele rechten in Nederland in de rechtszaal aan de kaak stelt.

Annual Dinner We Are HereWe Are Here Academy
Elke Uitentuis & lid van de Vluchtelingenraad werken beide bij Here To Support waar de We Are Here Academy onderdeel van is. Here to Support is een platform voor vluchtelingen tussen wal en schip en hun supporters. Here to Support stelt vluchtelin- gen in limbo in staat hun stem te laten horen in de Nederlandse samenleving en zo hun positie te verbe- teren. Here to Support bestaat uit projectleiders, bestuur, en een vluchtelingenraad (zie organisatie). Samen met de vluchtelingen in limbo in deze raad ontwikkelt Here to Support verschillende projecten met als doel deze groep zichtbaar, hoorbaar en weerbaar te maken.

Annual Dinner MaliqueSpoken word performance door Malique Mohamud
Malique Mohamud is podiumkunstenaar in de breedste zin van het woord. Hij treedt op als spoken word-artiest, hij rapt, en is stand-upcomedian. Hij is de host van zijn eigen evenement, Firma Zintuig; avonden waarop livemuziek, poëzie en comedy samenkomen. Ook is Malique als reporter, schrijver, en presentator van de burgertest bij Boque. NL actief. Deze Nederlander met Somalische roots is uit- gesproken en recht voor z’n raap. Zijn affiniteit met verhalen en de kunst van het voordragen komt voort uit een rijke Oost-Afrikaanse dichttraditie. Kortom Malique is een rasechte verhalenverteller.

Over het thema…

In 2013 waren er volgens de UNHCR meer dan 10 miljoen mensen die volgens de definitie van de VN als vluchteling konden worden aangeduid. Met de recente gewelddadige conflicten of oorlogen in Syrië, Irak, Ukraine en elders in de wereld, is het niet voor te stellen dat Nederland niet méér zal moeten bijdragen dan het op dit moment doet. Zeker met het oog op de deplorabele situatie waarin de ongedocumenteerde vluchtelingen in Amsterdam en in andere Nederlandse steden zich bevinden – waarvan verschillende Europese commissies en een Duitse rechter klip en klaar hebben vastgesteld dat mensenrechten in deze context door de Nederlandse overheid worden geschonden – is het meer dan ooit tijd voor actie.

Daarom zette dit jaar het Senior Fellow Network NL zich in het bijzonder in voor de vluchtelingen (en andere irreguliere migranten) in Nederland. Vanwege het feit dat deze mensen niet erkend worden in hun reden voor vluchten, niet over de juiste papieren beschikken, stateloos zijn of anderszins hun menselijkheid wordt ontzegt, vormen zij op dit moment één van de meest kwetsbare minderheden in Nederland. Kun je niet aantonen waar je vandaan komt of wie je bent, heb je in de ogen van staatssecretaris Fred Teeven (en velen met hem) geen recht op een bed, op brood of op een bad – laat staan het recht om simpelweg hier te zijn.