Annual Dinner(s)

Senior Fellow Netwerk Nederland

Vrijdag 7 december jl. kwamen ruim twintig Senior Fellows van Humanity in Action Nederland bij elkaar in Amsterdam. Zij kwamen samen voor het jaarlijkse inspiratie diner van de Nederlandse alumni. Dit initiatief, een traditie sinds de begindagen van het Senior Fellow Network (SFN) in de jaren ‘90, biedt jaarlijks gelegenheid om de banden aan te halen onder het genot van een uitgebreid diner en een goed glas wijn.

Tijdens het intensieve Zomerprogramma worden vriendschappen voor het leven gevormd, favoriete tegenstanders gevonden en ruimte gemaakt om op het scherp van de snede te discussiëren. Daarom organiseert het SFN bestuur gedurende het jaar borrels, diners pensants, en andere bijeenkomsten voor Senior Fellows. Het jaarlijkse hoogtepunt daarvan is het annual dinner in december. Hier worden oude vriendschappen hernieuwd, nieuwe Senior Fellows ontmoet en levendige discussies gevoerd.

Senior Fellows zitten nooit stil: Ze zetten nieuwe projecten op, doen grondige onderzoeken, schrijven actief mee aan beleid en gaan de straat op om te protesteren tegen misstanden en voor een inclusieve samenleving. Talent, betrokkenheid en gedrevenheid in overvloed.

Een strategische vooruitblik

Vrijdag 7 december jl. troffen de Senior Fellows elkaar bij restaurant InStock in de Amsterdamse Czaar Peterstraat. Behalve duurzaam ‘gered’ voedsel stonden er ook andere serieuze onderwerpen op het menu. Directeur van Humanity in Action Nederland, Laura Lasance, sprak bewogen over haar eerste maanden bij de organisatie en de kracht en het potentieel van het Senior Fellow Netwerk. Zij schetste als bestuurder een heldere strategische vooruitblik voor de komende jaren. Ook benadrukte zij de urgentie van ons werk: ‘In de huidige realiteit is ons werk van meer belang – en uitdagender – dan ooit. Onze rechtsstaat blijkt in de praktijk maar al te kwetsbaar. Des te belangrijker is het om actief en maatschappelijk burgerschap onder de nieuwe generaties te versterken.’ HIA Nederland is er klaar voor haar missie op een volgend niveau voort te zetten.

Gastspreker Amnesty International Nederland

Laurien de Vos van Amnesty International was uitgenodigd als inhoudelijke spreker. Zij gaf een verontrustende voordracht over de stand van de rechtsstaat in Polen en Hongarije. In beide landen staat deze zwaar onder druk. Er lijkt er weinig verandering in zicht te zijn. De verplaatsing van de Central European University van Budapest naar Wenen is daarvan slechts het meest recente trieste voorbeeld. Ook mensenrechten verdedigers worden in beide landen tegengewerkt en geïntimideerd. Senior Fellows waren onder de indruk van de voordracht. Zij bleven ook na afloop van de Q&A onderling nog lang discussiëren over de rechtsstaat en politiek in Europa.

Het SFN bestuur kijkt met plezier terug op een geslaagde avond en wenst alle Senior Fellows fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!