Bezoek Human Rights Academy aan Anne Frank huis

Door Annelies Jansen

Vandaag bezochten de deelnemers van de Human Rights Academy van Humanity in Action het Anne Frank Huis in Amsterdam. De Human Rights Academy biedt een collegereeks over mensenrechten en democratie voor vluchtelingen. De huidige groep volgt het programma in Arabisch.

Voor velen uit de groep, die grotendeels bestaat uit Syriërs, was de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en het verhaal van Anne Frank nog redelijk onbekend. Na een korte introductie -met Arabische vertaling- ging de tour van start. In het museum wordt met beeldmateriaal, plattegronden en maquettes duidelijk gemaakt hoe het Achterhuis vroeger was ingericht. De ruimtes staan grotendeels leeg omdat alle meubels van de onderduikers ingenomen werden na de arrestatie, maar het benauwende gevoel van kleine ruimtes en jarenlang moeten leven achter gesloten gordijnen komt alsnog goed over.

Passages uit Anne’s dagboek geven aan hoe belangrijk het blijft om haar verhaal te vertellen en ervan te leren. ‘De Verenigde Staten is volgens mij het enige land waar we naar kunnen vluchten’, schrijft Anne onder andere. De uitspraak van Hitler ‘We’ll make Germany Great Again’ klinkt velen bekend in de oren. Bij de nabespreking wordt het recente beleid van president Trump en de moorden op Koerden in Syrië genoemd door een aantal deelnemers. Sommigen vinden dat er herhaling van de geschiedenis optreedt, anderen vrezen ervoor en vragen zich bijvoorbeeld af waarom de internationale gemeenschap stil blijft.

Een vrouw wijst erop dat het moeilijk was om zich in te leven, als je het dagboek van Anne nog niet kent. Ze miste de Arabische taal en de empathie omdat vrijwel alle meubels verdwenen zijn. Een andere deelnemer legt haar uit dat als je het boek gelezen hebt, het verhaal ook veel meer gaat leven. Voor hem was Anne Frank belangrijk voor het verwerken van zijn emoties nadat hij moest vluchten. ‘Ik hou van Anne, want ze helpt mij te genezen. Ik kon ook mijzelf niet zijn, ik moest ook leven in een soort achterhuis.’

Het museum roept ook reacties op het beleid van Israël op, dat in Syrië hevig bekritiseerd wordt. Een deelnemer geeft aan dat dat eigenlijk niet uitmaakt hoe je denkt over Israël vandaag. ‘Because in the end, Anne Frank is the example of suffering’. Een aantal bevestigt dat het belangrijk is om dit verhaal te kennen. ‘It is something we should know’.