HIA_TONYS_JUL16_411HIA & FAWAKA JUNIOR | CHOCOLATE EDITION

Van 25 t/m 29 juli vond het eerste Fawaka HIA Junior programma plaats met workshops van Amnesty International, FairPhone en Plastic Soup Foundation. We bezochten de Hortus en het Tropenmuseum en maakten zelf chocola bij Tony’s Chocolonely.

In de zomervakantie kwam een groep jongeren bij elkaar om zich te verdiepen in mensenrechten, slavernij(verleden), eerlijke handel  en duurzaamheid. De deelnemers kwamen uit heel Nederland. Mede dankzij de hulp van Refugee Company deden ook gevluchte jongeren mee.DSCF4019

Na een eerste kennismaking begon het programma met een introductie op mensenrechten door Amnesty International. Fawaka Nederland bracht echte cacaobonen mee en deze werden grondig bestudeerd. Ook werd het proces van de cacaohandel besproken en gediscussieerd over kinderarbeid.

Tijdens een bezoek aan het Tropenmuseum werd duidelijk welke rol Nederland had in de internationale slavenhandel. In de Hortus onderzochten de juniors HIA_TONYS_JUL16_473cacaobomen en deden veel smaakproeven. Bij Tony’s Chocolonely in het Westerpark mocht de groep zelf een chocoladereep maken, een wikkel ontwerpen en ook werden hier de smaakpapillen getest.

Moderne slavernij speelt nog steeds, bijvoorbeeld in de winning van grondstoffen voor mobiele telefoons. Met een workshop van Fairphone werden mobieltjes ontmanteld en de recyclebare deeltjes eruit gehaald. Het belang van recyclen bleek nog meer uit de workshop van de Plastic Soup Foundation.

DSCF4444Alle opgedane kennis werd in posters gepresenteerd op de afsluitende markt. De bezoekers kregen chocola en heerlijke muffins die we gemaakt hadden met Baking Power. Drie deelnemers maakten een quiz en de kennis van het publiek werd op de proef gesteld.

Tot slot hield Leo Balai (Expert Transatlantische Slavernij) een lezing over de sporen van slavenhandel in Amsterdam en de zoektocht naar het schip de Leusden.

Het volgende jongerenprogramma vindt plaats in de kerstvakantie. Meld je aan voor de nieuwsbrief of volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven!

(kijk hier voor eerdere HIA Junior programma’s)

Print

 

 

 

Copy of fawakaheaderlogo (invert)

 

 

 

logo Janivo kleiner