Humanity in Action All Inclusive Dinner 2017

12 februari was het zover: het All Inclusive Dinner van Humanity in Action! Een avond waar lang naartoe is gewerkt met een spetterend resultaat. Naast heerlijke gerechten van Restaurant De School stond inclusiviteit op het menu. Met een divers scala aan inspirerende speeches van senior Fellows, politici en gastsprekers werd duidelijk hoe belangrijk dit thema is in de Nederlandse samenleving en hoe het netwerk van Humanity in Action hieraan bijdraagt. De avond werd afgesloten met een knaller van een veiling. Lees hier het verslag van de avond met foto’s van Beylula Yosef.                                                                                                    

Door Annelies Jansen

Na een warm welkom door host Dylan Westerweel kwam de sfeer meteen goed op gang. De Bijlmer Steelband zorgde voor muzikaal vermaak en heerlijke hapjes van Shima en craftbiertjes van Oedipus beloofden het begin van een bijzondere avond. Fatma Koşer Kaya (voorzitter Humanity in Action NL) opende de avond en maakte iedereen warm voor de sprekers, waarna Amber Kortzorg (o.a. presentatrice bij de VARA) de presentatie van de avond op zich nam. Een vol programma met muziek, speeches, heerlijk eten, goede wijn en fantastische veilingitems zorgde voor een diverse avond.

Corinne Dettmeijer (Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen) vertelde over de rol die inclusiviteit speelt in haar werk. Een inclusieve samenleving bestaat zonder haar niet wanneer mensenhandel dit ondermijnt. We zijn de goede weg ingeslagen in de wereld en Nederland, bijvoorbeeld door het opstellen van de Sustainable Development Goals. Veel van deze doelen gaan in op het voorkomen van mensenhandel. Deze doelen verdienen ook in Nederland veel aandacht, want ook hier vindt mensenhandel plaats. “Er zijn altijd omstandigheden waardoor de aandacht op mensenhandel verslapt, maar er zijn nooit omstandigheden waardoor mensenhandel minder belangrijk is. Het tegengaan van deze handel ligt niet alleen bij de overheid, maar ook bij bedrijven en bij uzelf”, aldus Dettmeijer. Daarvan gaf ze mooie voorbeelden, zoals oplettend personeel bij maatschappijen als de NS en Delta dat ingrijpt bij vermoedens van mensenhandel. Mensenhandel vindt ook plaats bij u om de hoek. “Wees u daarvan bewust, en durf actie te ondernemen!”

Na het heerlijke voorgerecht vertelde Mounir Samuel (Midden-Oosten expert, opiniemaker en auteur) over gebrekkigheid aan inclusiviteit in de Nederlandse samenleving die hij dagelijks ervaart omdat hij ‘afwijkt’ van ‘normaal’. Hij vergeleek Nederland met een angstige, bozige man. “Gebroken mensen breken mensen. Angstige mensen creëren angst. Boze mensen zoeken ruzie.”

 

Amma Asante (Tweede Kamerlid PVDA) volgde Mounir op met een speech over inclusiviteit van vluchtelingen. Vluchtelingen zijn volgens haar mensen die op zoek zijn naar kansen, vrede, stabiliteit en rijkdom. Ze liet de zaal verplaatsen in vluchtelingen zelf. “Hoe zou u ontvangen willen worden? Wat zou u willen? Wat zou u doen?” Ze vindt dat een einde moet komen aan de handel in vreemdelingenhaat. Ze doet een sterke oproep om haat, verdeeldheid en internationale uitsluiting de rug toe te keren. In plaats daarvan moeten we streven naar verdraagzaamheid, wederkerigheid en internationale samenwerking.

Na het hoofdgerecht met steak of pompoen en een goed glas rode wijn of fris vertellen senior Fellows over hun ervaring met Humanity in Action. Marietje Schaake (D66 Europarlementariër) vertelde dat het landschap waarin strijd voor mensenrechten plaatsvindt, is veranderd. We moeten dit niet zien als een zero sum game maar kijken naar hoe we belangen en waarden laten samensmelten. Dat kan bijvoorbeeld door mensenrechten als voorwaarde de stellen in handelsovereenkomsten en ze daarnaast beter de verpakken en verkopen.

Antoine Buyse (hoogleraar Mensenrechten) vertelde over de rol van inclusiviteit in mensenrechten. Overal zijn tegenwoordig verdragen voor op papier, nu ook voor hele specifieke groepen. Het idee daarachter is heel goed, maar mensen worden aangesproken tot het behoren van één groep. Hij vertelde dat hij vroeger niet goed begreep waarom respondenten in Rwanda de vraag of zij Hutu of Tutsi waren als vervelend ervoeren. Nu begreep hij dat wel: ze werden aangesproken op slechts één stukje van hun identiteit. Buyse wordt zelf ook vaak in een hokje gedrukt, maar je hebt als persoon echter heel veel verschillende identiteiten. “Je bent heel veel dingen als mens. Laat jezelf nooit terugbrengen tot een identiteit die andere mensen jou opleggen. Als we dat kunnen blijven doen, bereiken we heel veel.”

Alle Senior Fellows gaven aan dat ze veel van het zomerprogramma hebben geleerd. Je ontmoet vrienden waarmee je een drive deelt, en die versterkt. Daarnaast leer je coalities smeden, risico’s te nemen en leer je je eigen vooroordelen kennen. Volgens senior Fellow Mitchell Esajas (o.a. voorzitter van New Urban Collective) geeft het een sterk inzicht in de manier waarop het verleden doorwerkt in het heden. Hij volgde het John Lewis Fellowship in Atlanta en ervoer daar hoe het is om in een enorme protestbeweging deel te nemen na de moord op twee onschuldige zwarte Amerikanen. Dit inspireerde hem tot het opzetten van een eigen beweging in Nederland.

Buyse ziet ook verbetering. “We zijn minder naïef en blind. Dingen komen op tafel met veel stekeligheid, maar die stekeligheid neemt af. In 2001 waren mensenrechten in andere landen nog ver weg, nu is dat niet meer zo.”

Na dit panel kon iedereen napraten over deze inspirerende woorden met muziek van afro-jazz band ABINTU. Ter afsluiting vond de veiling plaats waarvan de opbrengsten ten goede komen aan het werk van Humanity in Action. De strijd om de items werd gevoerd en de biedingen liepen op. Het aanbod is divers met voor ieder wat wils, zoals onder andere body-pump lessen, een workshop persoonlijk leiderschap, een fotoreportage van senior fellow Merel de Herder, een overnachting en spabezoek in het Corendon Vitality Hotel, art passes van Hugo Boss of een high tea bij Café Droog. Spontaan werd nog een workshop over de gunfactor aangeboden door Astrid Elburg, die veel opleverde voor het werk van HIA. Tot slot werden de winnaars van de lotingswedstrijd bekend gemaakt. Zij gingen met een boekenpakket van Uitgeverij Jurgen Maas of deelname aan de Internationale Conferentie van het Zomerprogramma 2017 in Berlijn naar huis.

Het HIA All Inclusive Dinner heeft €15.000 opgebracht, dat wordt besteed aan de organisatie van deze avond, programma’s voor studenten en young professionals, scholieren en vluchtelingen. Humanity in Action kijkt met veel plezier terug op deze avond en kijkt uit naar een volgende editie. We willen alle donateurs, senior fellows, vrienden, familie en sprekers van het Inclusive Dinner hartelijk danken voor hun gezelligheid, bijdrage(n) en betrokkenheid, ook namens de deelnemers van het nieuwe zomerprogramma dat mede mogelijk is gemaakt door het All Inclusive Dinner.