Het heeft me heel anders laten denken over vluchtelingen. In plaats van dat ik er vanuit ga dat iedere vluchteling hetzelfde is, weet ik nu dat iedereen een ander verhaal heeft en dat heeft op mij een hele grote impact gehad” Deelnemer 2017

HIA Junior 2017

Met dank aan Deniece Wijdenbosch en Veeni Naganathar

HIA Junior 2017Van 4-6 januari 2017 vond het HIA Junior progrmma in Amsterdam plaats i.s.m. IMC Weekendschool. Het programma stond elke dag in het thema van mensenrechten, inclusiviteit en vluchtelingen. Het HIA Junior Programma wordt georganiseerd voor VMBO, HAVO & VWO  scholieren tussen 14 en 18 jaar om hun bewust te maken van en kennis te laten maken diverse maatschappelijke vraagstukken.

De groep bestond uit 21 middelbare scholieren en was zeer divers. De deelnemers kwamen uit heel Nederland en brachten veel verschillende verhalen mee.

Dag 1
De eerste dag begon met een gastles van de VN Jongerenvertegenwoordigers Sahar Afzal en Elian Yahye. Zij kwamen vertellen over de Sustainable Development Goals (SDG’s) en trachtten de problematiek van diverse problemen in de wereld in kaart te brengen. Hierbij was de input die zij kregen van de deelnemers zeer belangrijk en werd aan hen gevraagd oplossingen te bedenken voor de 17 global challenges.
img_7717
Vervolgens gaf Martijn Otten van de Jonge Socialisten een gastles over zijn ervaringen in de politiek en hoe het is om actief te zijn binnen de jongerenbeweging.  Het was een zeer interactieve gastles.

De eerste dag werd afgesloten met een debat tussen de jongerenpartijen van PvdA, DENK, Groenlinks, SGP en CDA. Er werd gedebatteerd en gediscussieerd over verschillende onderwerpen, waaronder de vrijheid van meningsuiting, bijzonder onderwijs en uitgeprocedeerde asielzoekers.

“Het leukste was dat ik kon meehelpen met oplossingen verzinnen voor de 17 global challenges”

Junior

“De energie van de gastspreker was erg prettig en hij stond open voor vragen. Hij heeft mij geinspireerd om ook deel te nemen aan bijvoorbeeld protesten en om te bedenken wat ik wil veranderen in de wereld”

Junior

“De discussies waren naast interessant ook nog leerzaam!”

Junior

Dag 2img_7861
Vandaag kwam Tugba Öztemir, onderzoeker en mensenrechten activist, een workshop geven over microagressions en burgerschap. Velen wisten nog niet precies wat de term ‘miocroaggressions’ inhield, maar naarmate de les vorderde werd het duidelijk. De les was interactief en Tugba stelde veel vragen aan de jongeren. Tijdens de les stelde de jongeren ook veel vragen aan Tugba en waren zij ook heel nieuwsgierig naar haar eigen ervaringen.

Vervolgens brachten wij een bezoek aan de Tropenmuseum. Wij kregen een rondleiding over het koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië. De begeleider wist veel te vertellen over wat de VOC heeft gedaan toentertijd en ook hier hebben wij veel van geleerd.

“Het leukste aan haar gastles is dat zij vooral vanuit haar eigen ervaring vertelde”

Junior

“Erg leerzaam, best logisch (“opende mijn ogen”), handig voor in het dagelijks leven”

Junior

“Ik vond het onderwerp heel interessant en de uitleg daarbij heeft mij geholpen om alles goed te begrijpen”

Junior

Dag 3
img_7747 De 3e dag stond in het thema van vluchtelingen. Veeni startte de dag met een gastles over vluchtelingen en hun rechten. Wat gebeurt er als zij in Nederland aankomen en waar hebben zij recht op. Zeer interessant en informatief en de groep heeft veel geleerd over de rechten van vluchtelingen.

Na lunch ontvingen we een lid van de Wij Zijn Hier groep. De Wij Zijn Hier groep bestaat uitgeprocedeerde asielzoekers die in Amsterdam een plek om te leven zoekt. De man vertelde over zijn reis vanuit Ethiopïe naar Nederland en wie de Wij Zijn Hier groep is. De jongeren kregen de kans om hem vragen te stellen. De groep was erg onder de indruk van hem en besefte dat vluchtelingen gewoon mensen zijn met ieder een eigen verhaal.img_7830

De dag eindigde met een storytelling workshop van Sahaand Sahebdivani. Dit was een zeer interactieve, vrolijke workshop waarbij de groep persoonlijke verhalen met elkaar deelde en leerde hoe belangrijk verhalen nu eigenlijk zijn. De groep was superenthousiast bezig met Sahaand en sommige vonden het ook jammer om te stoppen toen de workshop voorbij was.

Na drie dagen vol workshops, gastlessen en discussies kwam het HIA Junior programma ten einde. Als bewijs van deelname kregen de deelnemers het HIA Junior Certificaat en zijn zij nu officieel Junior Fellows!

Ik vond het een heel leuke programma en ik zal het zeker aanbevelen aan jongeren die het dit jaar hebben gemist!

Dit programma is mogelijk gemaakt door steun van Stichting Janivo.