Nog eens 75 jaar vrijheid!

Jongeren laten zich horen voor vrijheid en gelijkheid in Nederland

 

AMSTERDAM, 6 juni 2019 – Vandaag vieren wij 75 jaar vrijheid. Deze vrijheid geven wij graag door aan nieuwe generaties. Wat kunnen jongeren van nu leren van de geschiedenis om discriminatie en toenemende polarisatie tegen te gaan? Dit is de kernvraag van het 20e Humanity in Action Fellowship, dat op 8 juni in Amsterdam van start gaat. Geselecteerde studenten uit binnen – en buitenland onderzoeken de komende maand de staat van mensenrechten, democratie en inclusiviteit in Nederland. Vanuit historisch perspectief doorgronden zij maatschappelijke uitdagingen. Samen komen zij in actie voor een inclusieve toekomst.

Vanaf 8 juni nemen 23 studenten uit Nederland, de Verenigde Staten, Griekenland, Frankrijk en Bosnië en Herzegovina deel aan het jaarlijkse Humanity in Action Fellowship. Vanuit een stevige historische basis en intersectioneel perspectief onderzoeken zij een maand lang de huidige uitdagingen in de Nederlandse samenleving, waarbij de rechten van burgers, gelijkheid en persoonlijke vrijheid in het geding komen.

De met zorg geselecteerde studenten – uit diverse sociaaleconomische, religieuze en culturele achtergronden – vergroten de komende maand hun historisch bewustzijn over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, het Nederlandse kolonialisme en slavernijverleden. Vervolgens verdiepen zij zich samen met aansprekende kunstenaars, ondernemers, academici, politici en activisten in het hier en nu. Het Fellowship van 2019 behandelt thema’s als antisemitisme, racisme, islamofobie, LHBTQIA+, gender gelijkheid, vluchtelingen in Nederland, de werking van de democratie en klimaat & duurzaamheid.

De studenten gaan aan de slag in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam met onder andere Mpho Tutu van Furth, Eduard Nazarski, Ambrien Moeniralam, Naomie Pieter, Fred Matser, Ibtissam Abaâziz, Boris Dittrich en Madeleijn van den Nieuwenhuizen. Ook gaan zij in gesprek met Humanity in Action alumni, zoals Hiske Arts (Critical Mass, Angstfabriek), Cihan Tekeli (Anne Frank Huis) en Mitchell Esajas (The Black Archives). Daarnaast bezoekt de groep onder meer Kamp Westerbork, het Tropenmuseum, Humanity House en het Nederlands Parlement.

Humanity in Action organiseert vergelijkbare Fellowships in Berlijn, Kopenhagen, Sarajevo, Warschau en Atlanta. Na afloop van het vierweekse programma organiseren de deelnemers een eigen maatschappelijke actie. Zo produceerde Tamar Guttmann in 2018 de korte film ‘Glad IJs’ die in Nederland in première ging op het Nederlands Film Festival. De derde editie van theatervoorstelling ‘Stories of Womanhood’ vindt in juni plaats in Leiden, een initiatief van Sophia Blijden en Sharona Badloe.

Het Nederlandse Humanity in Action Fellowship van 2019 wordt georganiseerd ter nagedachtenis aan de moed en kracht van Frieda Menco – Brommet. Ieder jaar vertelde zij tijdens het Fellowship over de Tweede Wereldoorlog vanuit haar perspectief als overlevende van Auschwitz. Het waren waardevolle, indrukwekkende en inspirerende gesprekken.

___________________________________________________________________________________________________________________

Het Nederlandse Humanity in Action Fellowship van 2019 wordt mede mogelijk gemaakt door onze donateurs, Stichting Democratie en Media, de William H. Donner Foundation Inc., de Ambassade van de Verenigde Staten in Nederland, Fred Foundation en Fonds 1818.