Doelstelling en Tijdlijn

Humanity in Action Nederland zet zich in om een nieuwe generatie sociale, culturele en politieke leiders te betrekken bij de thema’s mensenrechten, democratie, diversiteit en maatschappelijke betrokkenheid, en hun kennis over deze onderwerpen te vergroten. Tijdens het jaarlijkse zomerprogramma onderwijst, inspireert en verbindt Humanity in Action een wereldwijd netwerk van studenten en jonge professionals die toegewijd zijn aan het promoten van deze drie thema’s, in hun eigen omgeving en wereldwijd.

Aan het 4 weken durende zomerprogramma van Humanity in Action Nederland doen jaarlijks 12 Nederlandse, 10 Amerikaanse, 2 Bosnische en 2 Griekse studenten en/ of jonge professionals mee. Het programma vindt in juni plaats in Amsterdam.

Naast het zomerprogramma zet Humanity in Action zich in Nederland in om rondom ditzelfde thema programma’s en discussieavonden te organiseren voor een breder publiek, zowel in de Randstad als daarbuiten. Ook ontwikkelt zij educatieve programma’s voor professionals en internationale stageprogramma’s.

Humanity in Action Nederland doet dit samen met zelfstandige zusterorganisaties in Bosnië-Herzegovina, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Polen en de Verenigde Staten. Verder nemen ook  studenten uit Turkije, Griekenland en Oekraïne deel aan het zomerprogramma in de verschillende Humanity in Action landen.

Tijdlijn

De Amerikaanse hoofdorganisatie van Humanity in Action bestaat al sinds 1997, en sindsdien heeft de organisatie veel ontwikkelingen doorgemaakt. Elk jaar wordt ernaar gestreefd méér studenten en young professionals te kunnen bereiken. Humanity in Action doet dan ook haar best nieuwe programma’s te ontwikkelen en de bestaande programma’s te verbeteren en uit te breiden.

1997: HIA wordt opgericht in de Verenigde Staten.

1999: De eerste Humanity in Action Fellowship programma’s worden georganiseerd in Amsterdam en Kopenhagen. Veertig Amerikaanse, Deense, en Nederlandse studenten doen mee. HIA Nederland wordt opgericht als een zelfstandige stichting onder het Nederlands recht.

2001: Het Lantos-Humanity in Action Fellowship wordt opgericht. HIA Duitsland wordt opgericht als een aparte juridische entiteit.

2002: Het HIA Fellowship programma wordt uitgebreid naar Berlijn. Senior Fellows nemen deel aan stages bij het Joegoslavië-tribunaal (the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia).

2003: Senior Fellows in de Verenigde Staten organiseren hun eerste jaarlijkse conferentie. HIA Denemarken wordt opgericht als een aparte juridische entiteit.

2004: Het Pat Cox-Humanity in Action Fellowship in het Europees Parlement wordt opgericht.

2005: HIA accepteert vanaf nu ook aanmeldingen van Fellows uit Bosnië en Herzegovina, Belarus, Bulgarije, Estland, Roemenië, Oekraïne en Polen. HIA Frankrijk wordt opgericht als een aparte juridische entiteit.

2006: De HIA Fellowship programma’s in Parijs, New York and Warschau gaan van start. Senior Fellows kunnen deelnemen aan stage-programma’s, opgericht in Berlijn en San Francisco. De Europese Senior Fellows organiseren hun eerste jaarlijkse conferentie. HIA Duitsland accepteert vanaf nu ook aanmeldingen van Fellows uit Georgië.

2008: HIA verzorgt de eerste uitwisseling voor Senior Fellows: een studiereis naar Polen met als thema “De Relevantie van de Holocaust”. HIA breidt de deelname van Bosnische Fellows uit. HIA opent HIA Centra in de Verenigde Staten en Europa.

2009: Het HIA San Francisco Grassroots Fellowship bij non-profit en stedelijke organisaties gaat van start. HIA gaat samen werken met de Nederlandse overheid en Stichting Felix Meritis, om het P!oneers programma in Amsterdam en New York te organiseren. HIA Polen wordt opgericht. HIA zet een bestuurs-commissie op in Bosnië en Herzegovina.

2010: HIA organiseert de eerste jaarlijkse internationale conferentie in Amsterdam. HIA begint aanmeldingen uit Zweden te accepteren. Het aantal Senior Fellows stijgt boven de 1,000 uit.

2011: HIA Bosnië en Herzegovina wordt opgericht als een juridische entiteit. HIA’s eerste boek, “Reflections on the Holocaust”, wordt gepubliceerd. HIA’s eerste film, “Just People”, wordt uitgebracht. De jaarlijkse internationale conferentie wordt gehouden bij de Bertelsmann Foundation in Berlijn.

2012: HIA kondigt een samenwerkingsovereenkomst aan met The New School in New York. Voormalig Amerikaans president Bill Clinton spreekt op de jaarlijkse internationale conferentie in Sarajevo. HIA begint aanmeldingen uit Turkije te accepteren.

2013: HIA organiseert de jaarlijkse internationale conferentie in Warschau, bij het Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden. HIA organiseert een wedstrijd voor de beste Actie Plannen, met als thema ‘social innovation’.

2014: HIA begint aanmeldingen van Fellows uit Griekenland te accepteren. HIA kondigt het Diplomacy and Diversity Fellowship aan, een transatlantisch programma voor Master-studenten dat zich focust op de internationale diplomatieke dynamiek. HIA organiseert de jaarlijkse internationale conferentie in Sønderborg, in Denemarken, tegen de grens met Duitsland.