Lantos-Humanity in Action Congressional Fellowship

Programmadata: January 17 to May 26, 2017
Locatie: Washington D.C., Verenigde Staten

Wie kunnen er meedoen? Humanity in Action Senior Fellows en 2016 Fellows, studenten of recentelijk afgestudeerden van Hongaarse universiteiten en met een Roma achtergrond, studenten of recentelijk afgestudeerden van Schotse universiteiten.

Ieder jaar organiseren de Lantos Foundation en Humanity in Action een professioneel fellowship bij het congres in de Verenigde Staten. Dit Fellowship duurt vier maanden, en biedt plaats aan tien excellente studenten en young professionals.

De geselecteerde Lantos Fellows zullen vier dagen in de week aan de slag gaan in het kantoor van een afgevaardigde of van een commissie van het congres. Hun werkzaamheden bestaan met name uit administratieve en beleidsgerelateerde taken. Daarnaast besteden de fellows één dag in de week aan seminars en lezingen, waarbij zij de hedendaagse politiek in Washington D.C. zullen bestuderen.

Sinds de aanvang van het Lantos programma in 2001, hebben meer dan 100 mensen deelgenomen. Hieronder vallen onder andere:

  • Marietje Schaake, sinds 2009 parlementslid van het Europees Parlement voor politieke partij D66.
  • Nienke Venema, directeur bij Stichting voor Democratie en Media en voormalig national director bij Humanity in Action Nederland.
  • Oliver Skov, correspondent Verenigde Staten bij de Deense publieke omroep.
  • Pirmin Olde Weghuis, Liaison Officer Europa bij VH Strategies, een Amerikaans consultancy en lobbybureau.

Het Lantos-programma is vernoemd naar Tom Lantos, voormalig lid van het Amerikaanse congres, overlevende van de Holocaust en voorvechter van mensenrechten.

De aanmeldingen voor het Lantos programma van 2017 zijn inmiddels gesloten en zullen in de zomer van 2017 weer geopend worden.

Meer informatie over het Lantos-programma is te vinden op de Amerikaanse website van Humanity in Action Lantos-Humanity in Action Congressional Fellowship.

Meer informatie over het Lantos-Humanity in Action Fellowship

Meer informatie over het Lantos-programma is te vinden op de Amerikaanse website van Humanity in Action.

 • Gedetailleerde informatie over het programma vind je hier.
 • Om je aan te melden voor het programma van volgend jaar klik je hier. Let op: de aanmeldingen zijn alleen open in de herfst.
 • Lees meer over de geschiedenis van het Lantos-programma.
 • Voor de pagina met de meest gestelde vragen, klik je hier.
 • Staat je vraag niet tussen de meest gestelde vragen? Neem dan contact op met de coördinatoren van het programma.

Testimonials over het Lantos-Humanity in Action Fellowship

Humanity in Action heeft heel veel voor mij betekend. Het zomerprogramma was een ontzettend boeiende en enerverende maand waar ik nog vaak aan terugdenk. Ik was al betrokken bij minderheden- en mensenrechten onderwerpen, maar het programma stimuleerde je ook om daarin actief te blijven. In mijn huidige werk als journalist komen de opgedane inzichten en het internationale netwerk goed van pas. Het HIA/Lantos Fellowship was daarnaast van onschatbare waarde als een unieke kennismaking met de Amerikaanse politiek, iets wat ik sindsdien niet meer heb losgelaten. Ik kan wel zeggen dat het voor mij vele deuren heeft geopend.

Bertine Moenaff SF 2008, Lantos-HiA fellow 2010, journalist/redacteur bij Radio1

Via Humanity in Action en hun stageprogramma bij het Amerikaanse Lagerhuis heb ik veel geleerd over mensenrechten en politieke besluitvorming. Het netwerk van alumni is heel handig voor actuele informatie over de onderwerpen waar ik me vanuit werk mee bezig houd. Deze kennis en contacten helpen enorm in mijn baan bij een onafhankelijke adviescommissie over mensenrechten in de Europese Unie.

Louis Middelkoop SF 2008, Lantos HiA fellow 2009, Fundamental Rights Research and Advocacy at Meijers Committee