Bestand_002

Zomerprogramma 2015

Juni stond volledig in het teken van het zestiende zomerprogramma in Amsterdam. 24 fellows uit Nederland, Amerika en Bosnië-Herzegovina volgden 4 weken lang workshops en colleges en brachten werkbezoeken aan instellingen en ngo’s. De fellows worden geselecteerd op motivatie. De fellows zijn divers in achtergrond, studierichting en ambities. Het programma richt zich op kennisoverdracht over tal van onderwerpen. De sprekers zijn academici, activisten en grassroot workers. Senior fellows vervullen hierin een grote rol. Deelnemers doen vaardigheden op als debatteren, onderzoeken, organiseren en samenwerken.

De eerste week kwam er een veelheid aan onderwerpen voorbij, variërend van genocidale processen door Ton Zwaan, intersectionalisme met Gloria Wekker, WO II in het Anne Frank Huis en met Holocaust overlever David de Levita, islamofobie en antisemitisme met Lody van de Kamp, Said Bensellam en Chantal Suissa, het slavernijverleden met Jennifer Tosch tijdens de Black Heritage Tour, racisme met Kno’ledge Cesare en de oorlog in voormalig Joegoslavië met Nena Tromp. In Amsterdam Zuidoost bezochten we diverse inspirerende projecten. van o.a. Mitchell Esajas.

De tweede week stond in het teken van etnisch profileren met Sinan Cankaya, asielbeleid met de IND en een ontmoeting met betrokkenen, Bestand_000empowerment met Rocky, populisme, radicalisering met Martijn de Koning, gender, LGBTI rechten met Murat Aydemir, Döne Fil en Irene Hemelaar en ‘special needs’ met Niels Schuddeboom en Gijs Bruggeman. We reisden af naar Rotterdam en spraken daar met Malique Mohamud die ons in contact bracht met changemakers.

De derde week werkten de fellows in groepen aan onderzoeksrapporten en volgden colleges over volksgezondheid met senior fellow Umar Ikram, prostitutie met Lyle Muns, internetvrijheid met senior fellow Simone Halink en kunst & activisme. Framer Framed, expertise centrum op het gebied van interculturele processen in de hedendaagse kunst bood haar ruimte aan voor een ontmoeting met Daria Bukvic en Marjolein van Heemstra.  We bezochten op uitnodiging de voorstelling ‘Anne’ over het leven van Anne Frank en bezochten het Wereldhuis.

In de laatste week presenteerden alle fellows hun onderzoek aan elkaar in de prachtig gedecoreerde vergaderzaal van heAbdelkader Benalit NIOD. Tot slot reisde de hele groep naar Den Haag voor de 4-daagse internationale conferentie ‘The Hague: city of peace and justice’. Hier ontmoetten ze alle andere fellows van de zomerprogramma’s uit andere landen. De conferentie trok in totaal meer dan 350 deelnemers, die allen te gast waren op Leiden University College. Meer dan 60 sprekers traden op in plenaire of groepssessies onder wie president van het ICC Silvia Fernandez-Gurmendi en schrijver Abdelkader Benali. Een grote groep vrijwilligers van LUC hielp mee. Er waren excursie mogelijkheden naar belangrijke instellingen in Den Haag als het ICTY, het ICC en het Humanity House.