HIA Junior 2015

22 jonge change makers uit heel Nederland deden mee aan HIA Junior 2015. De eerste vier dagen van hun kerstvakantie verdiepten zij zich in mensenrechten, grondrechten, vluchtelingen en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De workshops werden verzorgd door Amnesty International, de Anne Frank Stichting, FNV-jong, NJR, ProDemos, Humanity House, VN jongerenvertegenwoordiger en Frouwkje Smit, onder wiens creatieve leiding de deelnemers in contact kwamen met vluchtelingen uit Syrië, Iran en Eritrea.

Lees hier hun verslag!

Dag 1 door Bram de Bruijn

HIA Junior 2015

HIA Junior 2015

Het spits werd afgebeten door Pieter Vos van Amnesty International die ons een college mensenrechten gaf. Hij besprak met ons de zaak over demonstranten die een oproep deden voor aansluiting bij de Jihad. Hierbij sloeg demonstratie om in opruiing. Tot hoever gaat dan de vrijheid van meningsuiting?

Aanknopend kregen we informatie over het VN-verdrag voor rechten van de mens. Deze zijn universeel en gelden dus voor iedereen. Dit verdrag is niet bindend en de verenigde naties kunnen een lid niet berechten als er niet aan gehouden wordt. Een moreel appel aan een lidstaat kan wel. We waren geschokt door een filmpje over Alex Woodfox, die al 43 jaar in een isoleercel doorbrengt. Is dit in strijd met het VN-verdrag? Wereldwijd maken mensen zich hard voor zijn vrijlating. Vervolgens zijn we over gegaan op het onderwerp vluchtelingen. Volgens het vluchtelingenverdrag van Genève heeft ieder mens recht asiel aan te vragen. We discussieerden over het asielbeleid van vluchtelingen. Welke vluchteling heeft het meeste recht op asiel: oorlogs- of economische vluchtelingen?

’s Middags brachten we een bezoek aan het Anne Frank Huis. In het achterhuis proefde je de sfeer en beklemming die de familie destijds gevoeld moet hebben. Elk geluidje was er één te veel en in de middag naar het toilet gaan was een no-go. Die kon je namelijk alleen buiten kantoortijd doortrekken. Toch maar ophouden dus.

HIA Junior 2015

HIA Junior 2015

Na de rondleiding hielden we met de groep discussies over verschillende rollen in WO II en welke mate van verantwoordelijkheid wij vonden dat deze mensen droegen. Het was een energieke en leerzame dag waar iedereen vrijuit zijn stem liet horen.

Dag 2 door Roelant Frijns

De dag werd afgetrapt door onze eigen Sahar, die vertelde over haar missie en werk als VN-jongerenvertegenwoordigster. Ook vertelde ze over de VN en over de Global Goals en de Millenniumdoelen. We waren hierdoor behoorlijk geboeid, want we moesten zelf naar eigen inzicht 17 Global Goals opstellen en die vergeleken we vervolgens met de échte 17 Global Goals.

HIA Junior 2015

HIA Junior 2015

Blijkbaar hebben we een beetje een ander idee over “Sustainable Development” dan de mensen bij de VN. We hebben gediscussieerd over het nut van dergelijke niet-bindende verdragen en afspraken en we mochten zelf op lokaal niveau een plan maken voor een probleem uit onze eigen buurten. Daardoor zie je goed in dat mensenrechten eigenlijk heel dichtbij je kunnen komen. Sahar wist ons gedurende de hele presentatie geboeid te houden en beantwoordde onze vragen enthousiast. Ze neemt onze meningen mee naar de VN, waar ze over een tijdje mag vertellen wat jongeren vinden van de Millennium Goals.

Het tweede deel, na een pauze met heerlijk Surinaams eten, werd verzorgd door Esther Crabbendam, de voorzitter van FNV Jong, die kwam vertellen over de vakbond, actievoeren, discriminatie op het werk en het jeugdloon. Ze vertelde over wat FNV Jong doet om een verhoging van het minimumloon van jongeren van 18 tot 25 te bewerkstelligen en dat ze optimistisch is voor de toekomst.

HIA Junior 2015

HIA Junior 2015

De middag werd afgesloten door het “Ik Ben Geweldig”-programma van de Nationale Jeugd Raad. Mark liet ons in groepjes een plan opstellen voor bepaalde doelgroepen in onze eigen omgeving.

Dag 3 door Emma Schaafsma en Lou Jetten

Alweer dag 3 van Humanity In Action Junior. De Amsterdammers en Utrechtenaren moesten dit keer vroeg hun bed uit om in de trein te stappen richting de mooiste stad van Nederland; my hometown Den Haag! Na de wandeling van Centraal Station naar het Humanity House begon iedereen een beetje wakker te worden, en liepen we helemaal naar boven (4 trappen) om daar te luisteren naar de presentatie van Suzanne. Ze vertelde over de vluchtelingencrisis en legde uit wat de intentie is van het Humanity House. Suzanne stuurde ons weer helemaal naar beneden en daar kregen we een registratieformulier op naam. Het museum is ingericht in de stappen die een vluchteling moet nemen om in bijvoorbeeld Nederland aan te komen. Met ons registratieformulier op zak begonnen wij dus aan de reis. Er waren vele kamers die je deden inleven in het leven van een vluchteling, zoals een verhoorkamer. Heftig, maar ook erg informatief. Na de reis verzamelden we weer boven en discussieerden we nog na. Het was een productieve en informatieve ochtend!

‘s Middags liepen we  naar ProDemos, onderweg nog even stoppend om een groepsfoto te maken bij een prachtig versierde kerstboom. Daar aangekomen kregen we VIP passen overhandigd van Omar. Met bungelende  pasjes om onze nekken liepen we naar het Binnenhof. Hier bezochten we eerst de Ridderzaal, de plek waar koning Willem Alexander zijn jaarlijkse toespraak houdt op Prinsjesdag. Daarna bekeken we een filmpje over de geschiedenis van het Binnenhof. De volgende stop was de Tweede Kamer, waar we uitleg kregen over de Tweede Kamer zelf en over alles vragen konden stellen, van de politiek tot aan de kunst aan de muur. We discussieerden onder andere over of je de Nederlandse nationaliteit krijgt als je hier geboren wordt.

Dag 4 door Charlotte Lammertsma

Vandaag vieren we eerst Carlos’ verjaardag! Bovendien heeft Inger een verrassing voor ons: certificaten van het HIA Junior programma. Ons tastbare bewijs dat we change makers zijn!

HIA Junior 2015

HIA Junior 2015

Vervolgens vertelt Tugba Öztemir ons over vooroordelen, discriminatie en microagressie. Ze leert ons begrijpen waarom mensen vooroordelen hebben en waarom discriminatie bestaat. Ook leren we begrijpen hoe groot het effect van microagressie kan zijn. Daarna nemen we ieder onze plaats in voor een hevig debat. We spelen advocaat van de duivel of kruipen in de rol van de goedheid zelve. Het gaat hard tegen hard en we zijn weergaloos.

Na de lunch ontvangen we een groep vluchtelingen uit een opvangcentrum in Amsterdam om gezamenlijk kraanvogels te vouwen. Volgens een oude Japanse mythe gaat je wens voor gezondheid of vrede in vervulling als je duizend kraanvogels vouwt. Daarnaast was het vouwen van de kraanvogels een mooie manier om met elkaar in gesprek te komen. Ik begin aan een tafel met twee mannen die geen Engels spreken. Door middel van handgebaren helpen we elkaar met het vouwen.

Ik heb ook aan een andere tafel gezeten, waar Muhammed zat: een vriendelijke, enthousiaste en leergierige man uit Syrië. Hij sprak wel Engels en leerde ons Arabische woorden en zinnetjes. Muhammed vertelde me dat zijn droom is om, naast zijn eigen taal, vier vreemde talen te spreken. Het mooiste wat Muhammed zei was het volgende: “Het enige wat vluchtelingen willen is liefde en vriendelijkheid”. Dat raakte me. We wilden hem de kraanvogel waarop deze tekst geschreven stond meegeven, maar hij wilde liever dat we hem in de kantine ophingen zodat iedereen kon lezen dat dat het enige is naar waar vluchtelingen op zoek zijn.

Bestand_001

HIA Junior 2015

Met veel mensen uit de groep voel ik me verbonden. We willen allemaal zo veel mogelijk leren, willen bijdragen aan een mooiere wereld en zijn niet bang om daarbij voor onszelf en voor anderen op te komen. Volgens het certificaat heb ik geleerd over mensenrechten, grondrechten, vluchtelingen en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Ook heb ik geleerd te debatteren, mijn mening te vormen en te verwoorden, samen te werken, een projectplan te schrijven en met een kritische blik naar de media te kijken. Hoewel dit een goed beeld geeft van hoe het programma er ongeveer uit zag, heb ik naar mijn mening nog veel meer geleerd: ik heb geleerd over hoe onzeker het bestaan van een vluchteling is en wat ieder mens nodig heeft: liefde en vriendelijkheid.

Ik heb ook ontdekt dat ik veel meer weet dan ik dacht, dat ik enorm veel middelen heb om bij te dragen aan een mooiere wereld en dat het me zielsgelukkig maakt als ik dit ook daadwerkelijk kan waarmaken. Daarom heb ik alweer volop inspiratie voor mijn volgende stappen en daar ga ik vol passie mee aan de slag.

Wil jij in 2016 meedoen aan HIA Junior? Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!