Zomerprogramma 2018 Amsterdam

Wat biedt het Humanity in Action Fellowship jou?

Een internationale ervaring: verrijkt door de diversiteit van onze Fellows. Humanity in Action brengt mensen met verschillende achtergronden en ervaringen bij elkaar; zo leer je veel nieuwe verschillende perspectieven kennen. Je leert dus nóg beter en kritischer nadenken over mensenrechten en verwante thema’s.

Een groot netwerk: sprekers van het Fellowship, Fellows die deelnemen aan het programma en Senior Fellows uit eerdere jaren. Op deze manier word je blijvend geïnformeerd over allerlei Nederlandse initiatieven en projecten. Ook zul je regelmatig uitgenodigd worden voor discussies, debatten, en andere evenementen.

Kennis: je krijgt lezingen van experts over hun vakgebied. Onder de sprekers zijn onder andere vooraanstaande politici, journalisten, activisten, en academici. Je hebt de mogelijkheid om deze mensen vragen te stellen over hun werk, hun achtergrond, en hun motivatie. Door samen in discussie te gaan, heb je een optimale leerervaring en krijg je inzichten in je eigen positie en privilege.

Kansen: om deel te nemen aan professionele Fellowships via Humanity in Action. Zo kun je stage lopen op Capitol Hill in Washington D.C., of bij een Europarlementariër op kantoor in Brussel.  Senior Fellows krijgen via het netwerk van Humanity in Action stageplekken zoals bij de Anne Frank Stichting en Human Rights Watch.

Programmadata: 8 juni – 8 juli 2018
Locatie: 3,5 week in Amsterdam, 4 dagen in Straatsburg
Kosten: gratis
Deadline aanmelding: 18 februari 2018

Je kunt deelnemen als je:

    • Ingeschreven staat bij een universiteit, HBO of MBO of maximaal twee jaar bent afgestudeerd;
    • Nederlands en Engels vloeiend spreekt en schrijft (het programma is geheel in het Engels);
    • Aantoonbare betrokkenheid hebt bij de thema’s van het zomerprogramma.
    • Je goed staande kunt houden in pittige discussies in een sterke internationale groep;
    • Bereid bent om ook na het zomerprogramma actief te blijven in het netwerk van Humanity in Action.

Read the report in English 2017

Lees hier het verslag of bekijk de foto’s van 2016

Het programma

Tijdens het Humanity in Action Fellowship bestuderen deelnemers vraagstukken over mensenrechten, diversiteit en democratie in Nederland. Het programma van HIA Nederland vindt in juni in Amsterdam plaats. Er zijn deelnemers uit Nederland, de Verenigde Staten, Bosnië-Herzegovina en Griekenland.

Tegelijkertijd is in Berlijn, Kopenhagen, Sarajevo en Warschau een vergelijkbaar Fellowship bezig. De deelnemers van alle Fellowships komen ter afsluiting samen op een internationale conferentie, in 2018 is die in Straatsburg.

Het Fellowship is een maand vol lezingen, discussies, bezoeken aan organisaties, onderzoek, workshops en presentaties. Het uitgangspunt van elk zomerprogramma is de Holocaust, aangezien de Holocaust de aanleiding is geweest voor het vastleggen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM).

Na een paar dagen kennismaken begint het intersectioneel bestuderen van een aantal grote thema’s als racisme, discriminatie, Europa en democratie. Andere onderwerpen die zeker aan bod komen zijn xenofobie, vluchtelingen, islamofobie, LGTBIQA-rechten, gender en Bosnië-Herzegovina.

Tijdens het programma worden interessante sprekers uitgenodigd met een politieke, academische, journalistieke of activistische achtergrond. In voorgaande programma’s waren dat bijvoorbeeld Zihni Özdil, Gloria WekkerJelle KlaasJennifer ToschSunny BergmanAbram de SwaanMitchell Esajas en Frieda Menco.

Meer inzicht in de dagelijkse gang van zaken tijdens het Fellowship? Lees de blogs van 20142015 en 2016.

HIA Nederland selecteert voor het zomerprogramma twaalf Nederlandse deelnemers, die kosteloos deelnemen. Wel word je geacht een slaapplek te regelen gedurende het programma in Amsterdam. Vooraf aan het programma breng je een budget bij elkaar voor je eigen action project. In de selectie wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke verscheidenheid in achtergronden van deelnemers. Aanmelden kan tot en met 18 februari 2018.

Internationale Conferentie

Programmadata: 5-8 juli 2018
Locatie: Straatsburg

De Humanity in Action International Conference is de afsluiting voor alle HIA zomer Fellowships. De Fellows van de programma’s in Amsterdam, Berlijn, Kopenhagen, Sarajevo en Warschau komen op deze conferentie bijeen voor interdisciplinaire lezingen, workshops, en netwerkevenementen. Zij ontmoeten hier Senior Fellows en bestuursleden en partnerorganisaties van HIA.

Vorige conferenties

      • De 8e conferentie vond plaats in Berlijn.
      • De Seventh Annual Humanity in Action International Conference vond plaats van 23 tot 26 juni 2016, in Athene, Griekenland.  Tijdens de conferentie werd gesproken en gediscussieerd over de meerdere, elkaar beïnvloedende crises in Griekenland: de migratiecrisis en de financiële crisis en het effect daarvan op de banden van Griekenland met de EU.
      • De International Conference van 2015, “Gateway to Justice: The Hague” vond plaats in Den Haag, van 25 tot 28 juni. De focus lag op de rol van Den Haag in het creëren van internationale instituties en internationale waarden, met name aangaande vrede, gerechtigheid en verzoening.
      • De International Conference van 2014, “Borders: Sources of Conflict, Sites of Peace” vond plaats in Sønderborg, op de Deens-Duitse grens, van 26 tot 29 juni.

Testimonials van Humanity in Action Fellows

In het HIA zomerprogramma, maar ook daarna tijdens de Dinner Discussions, HIA@work of andere activiteiten, heb ik veel inspirerende mensen ontmoet. Dit heeft mij doen beseffen dat je als individu wat kan betekenen voor je eigen omgeving. Dit kom ik ook tegen in mijn werk waar ik veel met gedreven vrijwilligers en vrouwenorganisaties werk. Ik probeer hen te begrijpen en te ondersteunen. Tijdens HIA bijeenkomsten doe ik inspiratie op die ik in mijn werk kan toepassen. Ik kom altijd vol energie terug van HIA activiteiten.

Hinke Stallen Senior Fellow 2011, adviseur bij Van de Bunt adviseurs

Deelname aan HIA bereidt je voor op werken in een internationale, diverse omgeving. Dat komt niet alleen door de inhoud, die je gevoeliger maakt voor onderwerpen die met diversiteit, minderheden en mensenrechten te maken hebben, maar ook doordat je in een internationale omgeving functioneert op zowel sociaal als professioneel vlak (een zomerprogramma als HIA is intensief en is daardoor keihard werken). Bovendien is de selectie voor het zomerprogramma én voor stages daarna streng. Dat maakt deelname aan HIA exclusief en een ervaring waarmee je je onderscheidt van anderen.

David Röling Senior Fellow 2005, Lantos HiA fellow 2006, diplomaat op de Nederlandse ambassade in Athene

Donateurs

De deelname van Griekse Fellows aan Humanity in Action Fellowships wereldwijd wordt genereus ondersteund door de Stavros Niarchos Foundation.