Acropolis

Zomerprogramma 2016

Bekijk alle foto’s hier.

Van 28 mei t/m 26 juni 2016 vond het 17e HIA zomerprogramma in Amsterdam plaats met fellows uit Nederland, de VS, Bosnië-Herzegovina en Griekenland tussen 19 en 29 jaar.

Het zomerprogramma begon dit jaar idyllisch in een prachtig gelegen vakantieboerderij in Noord-Holland. Daar ko13323770_1072148482859142_6859910796172223522_onden de vierentwintig deelnemers elkaar onder ideale omstandigheden leren kennen en werd een ‘safe space’ gecreëerd en de basis gelegd voor goede communicatie over dikwijls moeilijke en persoonlijke onderwerpen tijdens het programma. Trainsters Lenka Hora Adema en Maja Nenadovic faciliteerden de workshops het eerste weekend.

In dit zomerprogramma stond het vluchtelingenvraagstuk en de reactie daarop in Europa centraal. Sprekers als Thomas Spijkerboer, Eduard Nazarski, Bastiaan Rijpkema, Shevan, leden van de WE ARE HERE groep, Bram van Ojik, Rajin Alqallih en Babah Tarawally gingen hier dieper op in.Pauline Gransier with fellows

Naast dit centrale thema behandelde de groep een veelheid van onderwerpen. Van intersectionaliteit, de vluchtelingencrisis, privileges, slavernij, racisme, democratie, homonationalisme tot het leven met een beperking. Met een fantastische line-up aan sprekers als Nancy Jouwe, Rob van der Laarse, Fanny Heymann, Jerry Afriyie, Sinan Cankaya, Jelle Klaas, Rocky, Tine Bakia en Marsha Baah, Tugba Öztemir, Tara Flach, Patricia Kaersenhout, Saïd Bensellam, Femke Kaulingfreks, Cihan Tekeli, Gijs Bruggeman en Pauline Gransier. DWesterbork monumente lezingenruimte op de Keizersgracht in Amsterdam vormde de basis, maar vaak ook ging de groep op pad; herinneringscentrum Westerbork in Drenthe, een queertour met Bear en een ‘Black Heritage Tour’ met Jennifer Tosch in Amsterdam, een bezoek aan het Amerikaanse consulaat en het ICTY en NGO’s in Den Haag.

DSC_0856Naast inhoudelijke kennis deden de deelnemers ook veel inzichten over zichzelf op dankzij workshops van Glenn Helberg, Astrid Elburg, Mounir Samuel en Tali Padan. De fellows leerden ook van elkaar. Tijdens ‘Fellow Talks’ kwamen uiteenlopende issues aan de orde die de fellows zelf hadden ondervonden.

In de derde week van het programma liepen de deelnemers in kleine groepjes twee dagen mee bij een van de tien geselecteerde NGO’s. Soms was er een specifieke opdracht voor de ‘fellows’ en soms liepen zij mee met lopende projecten. Deelnemende NGO’s waren: FAWAKA Nederland, College van de Rechten van de Mens, Wereldhuis, Castrum Peregrini, Stichting Verre Bergen, Faces of Change, Daklozendag, SPARK, Critical Mass en Butterfly Works. Deze week werd afgesloten met een presentatiedag waarin de ervari ngen en de kennis werden gedeeld.Humanity IN ACTION

In de vierde week reisden alle deelnemers van alle zomerprogramma’s (ook die in Kopenhagen, Berlijn, Warschau en Sarajevo) af naar Athene voor de zevende internationale Humanity in Action Conferentie. Bij temperaturen van 35 C discussieerden de deelnemers in een internationale setting verder over onderwerpen als de impact van vluchtelingen en de economische crisis op Griekenland. Na drie vofellows and stafflle en boeiende conferentiedagen sloot de Nederlandse groep op een waardige manier met elkaar een fantastische tijd af.

Ons volgende zomerprogramma zal plaatsvinden in juni 2017. Like ons op Facebook om op de hoogte te blijven. Een uitgebreider verslag in het Engels vind je hier.