Humanity in Action Zomerprogramma 2019

Waarschijnlijk weet je wel wat we bedoelen. Het zijn vaak dezelfde groepen mensen voor wie de vrijheden in onze samenleving niet altijd vanzelfsprekend zijn. Wie bepaalt eigenlijk waar vrijheid begint en eindigt? Wie bepaalt wat gewoon is en wat afwijkt, wat provocerend is of fatsoenlijk?

Maak jij je hard voor mensenrechten, democratie en inclusiviteit? Ben je leergierig en word je graag uitgedaagd? Ben je op zoek naar dialoog en verbinding met anderen die zich inzetten voor de wereld om ons heen? Wil je ontdekken hoe jij zelf kunt bijdragen aan een inclusieve samenleving?

Humanity in Action brengt ook komende zomer weer een internationale groep studenten en jonge professionals bij elkaar om zich samen te verdiepen in mensenrechten, democratie en inclusiviteit. Uitgangspunt is de relatie tussen verleden, heden en toekomst. Ontmoet inspirerende deelnemers en experts, ga in dialoog, stel je open voor verschillende perspectieven, word uitgedaagd en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een inclusieve samenleving.

Let op: de aanmeldingsprocedure voor het Zomerprogramma 2019 in Amsterdam, Sarajevo of Atlanta is gesloten.

Wat biedt het Humanity in Action Zomerprogramma jou?

Een internationale ervaring: Wij geloven in de kracht van diversiteit. Humanity in Action brengt jong talent met verschillende nationaliteiten, achtergronden, perspectieven en ervaringen bij elkaar. Je leert zo nóg beter verbinding te leggen en kritisch na te denken over mensenrechten en verwante thema’s.

Kennis: Wij bieden een divers programma van o.a. seminars, workshops, theater, film en werkbezoeken. Je ontmoet vooraanstaande opiniemakers, politici, journalisten, activisten, ondernemers, kunstenaars en academici. Door met hen en elkaar in gesprek te gaan, bieden wij je een optimale leerervaring.

Actie: Tijdens en na afloop van het Zomerprogramma ga je ook zelf aan de slag. Je past je kennis toe in de praktijk door een eigen maatschappelijk project (Action Project) op te zetten en uit te voeren. Wij helpen je effectief en actief bij te dragen aan een inclusieve samenleving.

Een groot netwerk: Na afronding van het Zomerprogramma en Action Project, wordt je uitgenodigd toe te treden tot het wereldwijde alumni netwerk van Humanity in Action. Via dit netwerk blijf je op de hoogte van relevante discussies, debatten, conferenties en andere evenementen.

Kansen: Na het programma krijg je de kans deel te nemen aan professionele Fellowships via Humanity in Action. Zo kun je deelnemen aan de Congressional Fellowship bij het Amerikaanse Congres in Washington D.C, de Pat Cox-Humanity in Action Fellowship in het Europese Parlement in Brussel en stageplekken bij non-profits.

Zomerprogramma’s in 2019 waar jij je voor kunt aanmelden:

 • Amsterdam en Sarajevo: 7 juni tot en met 3 juli 2019
 • Atlanta: 1 juli tot en met 31 juli 2019

Je kunt deelnemen als je:

 • Ingeschreven staat bij een universiteit of hbo-opleiding, of maximaal twee jaar bent afgestudeerd;
 • Nederlands en Engels vloeiend spreekt en schrijft (het programma is geheel in het Engels);
 • Aantoonbare betrokkenheid hebt bij de thema’s van het Zomerprogramma;
 • Op zoek bent naar een intensieve educatieve ervaring, die verleden en heden, theorie en praktijk samenbrengt; inzicht geeft in de manier waarop historische en culturele dynamieken een samenleving vormen; bewustwording teweegbrengt t.a.v. verschillende culturen en processen van inclusie en uitsluiting; en die de mogelijkheid geeft spanningen in een diverse samenleving te doorgronden;
 • Je jezelf goed staande kunt houden in uitdagende discussies en dialoog in een sterke internationale groep;
 • Energie krijgt van gezamenlijk leren, door zowel reflectief als zelf-reflectief, kritisch en zelf kritisch te zijn; je open en bescheiden op te stellen; bereid te zijn jezelf uit te dagen ten aanzien van je eigen (voor)oordelen; deel te nemen aan uitdagend en constructief dialoog; besef te hebben van de complexiteit van verschillende identiteiten en perspectieven; je je comfortabel voelt buiten je comfort zone; ruimte geeft voor misverstanden en fouten in het leerproces van jezelf en anderen.
 • Bereid bent om na het Zomerprogramma actief te zijn in het netwerk van Humanity in Action.

Deelnemers committeren zich tenminste aan:

 • Volledige en actieve deelname aan het gehele vierweekse educatieve en activerende programma, voorbereidende bijeenkomst(en) en leesmateriaal;
 • Het tijdig opleveren van programma-opdrachten;
 • Het delen van verantwoordelijkheid om een ondersteunende gemeenschap van deelnemers te creëren;
 • Het delen van evaluaties met Humanity in Action, tijdens en na afloop van het programma;
 • Afronding van het maatschappelijk project (Action Project) binnen 11 maanden na afloop van het programma.

Enthousiast geworden?

Aanmelden voor het Zomerprogramma 2019 is, helaas, niet meer mogelijk. Houd onze social media goed in de gaten, dan ben jij straks als eerste op de hoogte van het Zomerprogramma 2020!

Het Zomerprogramma in Europa en de Verenigde Staten

Amsterdam

Het Zomerprogramma van Humanity in Action in Nederland vindt plaats in Amsterdam en een aantal andere Nederlandse steden. Een twintigtal deelnemers uit Nederland, de Verenigde Staten, Bosnië-Herzegovina, Frankrijk en Griekenland wordt hiervoor geselecteerd.

Humanity in Action biedt in 2019 twaalf deelnemers uit Nederland de kans om geselecteerd te worden voor het Zomerprogramma in Amsterdam.

Tijdens het Zomerprogramma bestuderen deelnemers vraagstukken over mensenrechten, democratie, inclusiviteit en de rechtsstaat in Nederland. Het Zomerprogramma bestaat uit een intensieve vierweekse periode vol lezingen, discussies, werkbezoeken, workshops en theater & film. Dit dynamisch curriculum stelt je in staat hedendaagse maatschappelijke uitdagingen collectief te doorgronden, te leren van verschillende perspectieven en te onderzoeken hoe zelf bij te dragen aan een inclusieve samenleving.

Traditiegetrouw is het uitgangspunt van elk Zomerprogramma de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Het programma staat uitgebreid stil bij het Nederlandse kolonialisme en slavernijverleden. Vanuit dit historisch perspectief bestudeer je gezamenlijk hedendaagse maatschappelijke thema’s. In voorgaande jaren programmeerden wij onder andere thema’s zoals immigratie en integratie, vluchtelingen, institutioneel racisme, xenofobie, antisemitisme, islamofobie, LGBTQIA+ rechten, diversiteit, rechten van mensen met een beperking, vrouwenrechten en integratie van jonge ex-delinquenten op de arbeidsmarkt.

Tijdens het programma worden bijzondere sprekers uitgenodigd met o.a. een politieke, academische, journalistieke, activistische achtergrond. In voorgaande programma’s waren dat bijvoorbeeld Zihni Özdil, Gloria Wekker, Jelle Klaas, Jennifer Tosch, Sunny Bergman, Abram de Swaan, Mitchell Esajas, Frieda Menco, Paul Scheffer, Wayne Modest, Nenad Fiser, Ibtissam Abaaziz en Aminata Cairo.

Meer inzicht in de Zomerprogramma’s van afgelopen jaren? Kijk dan hier.

Deelnemers & Kosten

HIA Nederland selecteert voor het Zomerprogramma deelnemers uit Nederland die kosteloos deelnemen. Wel word je geacht een slaapplek te regelen gedurende het programma in Amsterdam. Lunch en koffie/thee snacks worden tijdens de programma dagen verzorgd. Groepsreizen binnen het programma worden ook geregeld. Vooraf aan het programma breng je een budget van 250 euro bij elkaar voor je eigen Action Project. Lees de aanvullende details hier.

Sarajevo

Humanity in Action biedt in 2019 één deelnemer uit Nederland de kans om geselecteerd te worden voor het Zomerprogramma in Sarajevo.

Je kunt je vanuit Nederland aanmelden via Humanity in Action Nederland. Je volgt hiervoor dezelfde aanmeldingsprocedure als voor het Zomerprogramma in Amsterdam.

Voor de programma details verwijzen we je graag naar onze internationale website.

Atlanta

Humanity in Action biedt in 2019 één deelnemer uit Nederland de kans om geselecteerd te worden voor het Zomerprogramma in Atlanta.

Je kunt je vanuit Nederland aanmelden via Humanity in Action Nederland. Je volgt hiervoor dezelfde aanmeldingsprocedure als voor het Zomerprogramma in Amsterdam.

Voor de programma details verwijzen we je graag naar onze internationale website.

Een aantal Senior Fellows aan het woord

“In het HIA Zomerprogramma, maar ook daarna tijdens de Dinner Discussions, HIA@work of andere activiteiten, heb ik veel inspirerende mensen ontmoet. Dit heeft mij doen beseffen dat je als individu wat kan betekenen voor je eigen omgeving. Dit kom ik ook tegen in mijn werk waar ik veel met gedreven vrijwilligers en vrouwenorganisaties werk. Ik probeer hen te begrijpen en te ondersteunen. Tijdens HIA bijeenkomsten doe ik inspiratie op die ik in mijn werk kan toepassen. Ik kom altijd vol energie terug van HIA activiteiten.”

Hinke StallenSenior Fellow 2011, adviseur bij Van de Bunt adviseurs//

“Deelname aan HIA bereidt je voor op werken in een internationale, diverse omgeving. Dat komt niet alleen door de inhoud, die je gevoeliger maakt voor onderwerpen die met diversiteit, minderheden en mensenrechten te maken hebben, maar ook doordat je in een internationale omgeving functioneert op zowel sociaal als professioneel vlak (een zomerprogramma als HIA is intensief en is daardoor keihard werken). Bovendien is de selectie voor het zomerprogramma én voor stages daarna streng. Dat maakt deelname aan HIA exclusief en een ervaring waarmee je je onderscheidt van anderen.”

David RölingSenior Fellow 2005, Lantos HiA fellow 2006, diplomaat op de Nederlandse ambassade in Athene//

“Het programma laat je nog kritischer en dieper nadenken over de pijnpunten binnen de samenleving. Daarnaast word je juist aangespoord om te denken in termen van verbinding –en hou je er een heel mooi en divers netwerk aan over.”

Zarah WinterDerdejaars student Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam//

“HIA verenigt mensen met totaal verschillende achtergronden, die je altijd kunnen uitdagen. Bij allerlei mensen die ik bij HIA heb ontmoet kan ik mijn ideeën toetsen. Zij kunnen kritische vragen stellen en me uitdagen. Ik zie HIA als een sparring partner die me leert altijd kritisch te zijn op mijn eigen ideeën.”

Cihan TekeliProject Manager Anne Frank Stichting//

Donateurs

Humanity in Action Nederland bedankt de donateurs en donoren van de afgelopen jaren. Wij zijn ook alle individuele donateurs, Senior Fellows en Friends zeer dankbaar voor de continue gulle steun.

De deelname van Griekse Fellows aan Humanity in Action Fellowships wereldwijd wordt genereus ondersteund door de Stavros Niarchos Foundation.